JAK A KDY BUDE VEČEŘE PROBÍHAT?
Tahle večeře nebude jen o jídle. Bude to večer, kdy se potkají emoce, vzpomínky a výjimečné chutě na jednom talíři. Pavel Berky, výrazná osobnost ze soutěže MasterChef Česko, vás provede světem romské kuchyně ve svém originálním a moderním pojetí. Autentické recepty, které má v sobě hluboko zakořeněné, přetváří s lehkostí a nápadem do pokrmů, které vás překvapí a potěší.
Degustace se odehraje v horním patře naší Akademie, v elegantní jídelně s pohodlným servisem a příjemnou atmosférou. Komorní skupina 14–18 hostů zaručuje, že večer bude osobní a uvolněný – budete mít možnost být přímo u toho, co se děje v kuchyni. Kdykoli během večera se můžete přijít podívat na přípravu pokrmů, sledovat finální servis nebo se prostě jen nechat unášet energií, která kolem ploten panuje.
Menu bude servírováno postupně, chod za chodem – s citem pro tempo a maximální pozornost každému detailu. Každý pokrm vám osobně představíme – Pavel se s vámi podělí o inspiraci, suroviny i kuchařské postupy, které používá. Získáte tak nejen chuťový zážitek, ale i spoustu inspirace a možná i nový pohled na kuchyni, kterou jste dosud neznali.
Těšte se na večer, kde jídlo vypráví příběh. Na kuchyni, která je osobní, opravdová a nezapomenutelná.
Degustační večeře proběhne 21.11.2025 od 17 hodin. Rezervace míst je možná zde.

CO ZÁŽITEK OBSAHUJE ?
Degustační 6-chodové menu
Amuse Bouche
Moderní reminiscence na tradiční chléb se sádlem a cibulí. Na ohni pečená chlebová placka Bokeli s jemně opalovaným lardem a nakládanou červenou cibulí spojuje dětské vzpomínky s elegancí současné kuchyně. Jednoduché suroviny, proměněné v čistý a vyvážený zážitek.
První předkrm
Zelný list / Rajčatové risotto / Rajčatová voda
Inspirace tradičními romskými holubky se proměnila v delikátní předkrm: zelný list plněný rajčatovým risottem, podávaný na svěží rajčatové vodě. Jemný krém ze zakysané smetany a drobenka z křupavého fermentovaného zelí přináší kontrastní textury, zatímco chilli olej dodává jemný závěr. Oslava původu s duší moderní kuchyně – pokrm, který vzdává hold tradici a přetváří ji v rafinovaný fine dining
Druhý předkrm
Smrže / Brambory na ohni / Králičí játra
Moderní pocta tradičnímu romskému jídlu Goja, zakořeněná v hluboké zemitosti a úctě k jednoduchosti surovin. Vepřové střevo zde symbolicky nahrazují duté smrže, plněné espumou z na ohni pečených brambor. Talíř doplňují grilovaná králičí játra, prach z bramborových slupek, křenová emulze, hořčičné semínko a kopr. Pokrm čerpá z přírody i paměti – z chudých surovin vytváří kompozici, která je rafinovaná, a přesto zůstává věrná svému původu.
Mezichod
Slepičí vývar / Bylinky
Jemný slepičí vývar, inspirovaný kuchyní babičky Pavla, která věřila v sílu jednoduchosti. V moderním podání ho doplňuje lehký bylinkový nok, který do tradičního základu vnáší nadýchanost a svěží aromatickou vrstvu. Pokrm, jenž v sobě nese klid domova a úctu k poctivému řemeslu.
Hlavní chod
Bůček / Papiňale s česnekem / Okurka
Jemná reinterpretace tradičního romského pokrmu Papiňale, kde se spojuje jednoduchost s moderními technikami. Těstoviny, fermentované 24 hodin, jsou obohaceny o pěnu z pečeného česneku, která přináší lehkost a současně plnou chuť. Pomalu marinovaný a osm hodin pečený bůček je podáván s křupavou kůží, doplněný silnou redukcí demi-glace. Svěží okurka pokrmu dodává osvěžující kontrast, který vyváží bohatost chutí.
První dezert
Karamel / Hořká čokoláda / Máslo / Ostružina
Tento dezert je poctou tradici, která se předává generacemi. Tenký karamelový plát s lískovými ořechy se propojuje s výrazně hořkou ganache s jemným nádechem soli. Žloutkový máslový krém dodává hřejivou hloubku, zatímco marinovaná ostružina přináší svěží kontrast. Moderní pojetí griliáše, které s pokorou navazuje na rodinné kořeny Pavla, spojuje rafinovanost s jednoduchostí.
Druhý dezert
Švestka/ Brioška
Rafinovaná reinterpretace tradičního maďarského švestkového knedlíku. Intenzivní sorbet ze švestek je doplněn o domácí máslový brioškový drobenkový základ, který evokuje těsto klasického knedlíku v lehčí formě. Hloubku a nostalgii přináší gel z pomalu sušených švestek, zatímco svěží švestková voda celek projasňuje a dodává mu éterickou lehkost. Dezert, který propojuje vzpomínku s elegancí.
Zážitek z degustační večeře může být obohacen vinným párováním od našeho dodavatele Vino Markuzzi
Voda a nealko nápoje
Káva
DOPORUČENÍ
Pokud máte nějakou potravinovou alergii, tak nám ji prosím sdělte předem do poznámky k rezervaci. Některé pokrmy jsme schopni upravit tak, abyste si je mohli vychutnat.
ZÁVĚREM
Plánujeme pravidelně obnovovat menu v závislosti na sezóně a minimálně jednou za tři měsíce se s Vámi rádi setkáme v Akademii při další degustační večeři.
Cesta kolem světa začíná v Kulinářské Akademii Grosseto!




