Šéfkuchař
Kuchařská kariéra Zdeňka začala v hotelu Jalta, kde jako první v té době měli v restauraci teppanyaki – japonský speciální stůl s grilovací deskou pro úpravu jídel přímo před zraky hostů. Velice rychle se stal velkým fandou japonské kuchyně. Dlouholeté pracovní zkušenosti získával z asijských hotelů v Číně, Malajsii a Japonsku, kde si prohluboval a rozšiřoval znalosti asijské kuchyně.
Od roku 2018 pracuje na pozici Executive Culinary Chef pro síť OREA HOTELS & RESORTS.
Mezi nejznámější tradiční japonské pokrmy patří sushi. Jedná se o kousky lepivé rýže o velikosti jednoho sousta doplněné kouskem syrové mořské ryby, zeleniny nebo mořské řasy. Zdeněk Křížek vám dokáže, že výroba sushi je poměrně jednoduchá zábava, kterou zvládne úplně každý.
Ústřice jsou ve všech zemích světa, kde jsou k dostání, považovány za gastronomickou lahůdku. Jejich maso má lehce slanou chuť a je velmi jemné. Tradičně se jí syrové, nekousají se, ale rovnou spolknou. Pro zjemnění chuti se sluší pokapat je citrónovou šťávou, ale kreativitě se zde meze nekladou. Skvěle fungují i v kombinaci s vinným dresinkem, česnekem, chilli nebo šalotkou. Můžete je však i péct, smažit, vařit, či dokonce udit. A jak vám je připraví Zdeněk Křížek ?
Telecí, jehněčí, kůzlečí, králičí a kuřecí maso. To jsou všechno mladá masa. Jak je připravovat, abyste z nich dostali maximum? a jaké jarní bylinky jsou v kuchyni nejlepší ?